Praca dla Opiekunek i Opiekunów osób starszych w Niemczech

wtorek, 26 stycznia 2016

Zupa meksykańska prosta i sycąca - według przepisu Pani Eweliny.

Polecamy pyszny a zarazem prosty i szybki przepis na zupę meksykańską. Jak na tradycyjną kuchnię meksykańską przystało nasza zupa bazuje głównie na fasoli oraz mięsie. Dla bardziej odważnych Gringo polecamy dodanie do zupy papryczki peperoni :) co zdecydowanie zaogni smak zupy.

zupa meksykańska
Składniki:

 - mięso mielone 500 g
 - 2 cebule
 - fasola czerwona w puszce
 - fasola biała w puszce
 - kukurydza w puszce
 - 5 ząbków czosnku
 - kostka rosołowa
 - przecier pomidorowy
 - łyżka ziół prowansalskich
 - łyżka majeranku
 - opcjonalnie papryczka peperoni
 - opcjonalnie drobny makaron np. ryżowy


Cebulę kroimy w kostkę następnie podsmażamy na łyżce oliwy na patelni. Gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy do niej mięso mielone. 
Całość smażymy ok 20 minut aż mięso będzie gotowe. 
W osobnym garnku gotujemy litr wody, dodajemy do niego kostkę rosołową, oraz usmażone wcześniej mięso z cebulą. Zawartość puszek : fasole i kukurydze dosypujemy do garnka. Całość gotujemy ok 10 minut. 
Na koniec dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego, zioła  oraz wyciskamy czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem( i opcjonalnie papryczką peperoni) do smaku. 
Aby zupa była gęstsza można dodać na koniec drobny makaron i pogotować zupę aż do jego zmięknięcia. 

Uwaga: Im później gotowania dodajesz czosnek czy zioła, tym ich smak będzie bardziej wyczuwalny.

Czas przygotowania: ok 30 min                                             Poziom trudności: bardzo łatwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz