Praca dla Opiekunek i Opiekunów osób starszych w Niemczech

czwartek, 29 października 2015

Pyszna i prosta jesienna zupa dyniowa.

Dziś przedstawiamy bardzo prosty przepis na pyszną zupę- krem z dyni. Jej bazą jest tradycyjny rosół. Jest to pyszna propozycja na jesienne wieczory.

zupa dyniowa
ZAKUPY:

• Średniej wielkości dynia
• 2 duże marchewki
• 1 pietruszka
• 1/4 selera 
• 1 cebula
• kawałek mięsa na bulion (noga
 z kurczaka, rosbeef wołowy itp.)
• kawałek kłącza imbiru
• sól morska
• czarny pieprz
• masło
•jogurt naturalny


Do garnka nalać wody, wstawić mięso i gotować. Marchew, pietruszkę oraz seler obrać oraz dodać do gotującego się wywaru z mięsa. Cebulę przekroić na pół i każdą z części przypalić nad ogniem, dodać do rosołu. Dynię podzielić na mniejsze kawałki wyciągnąć wnętrze oraz obrać ze zdrewniałej skórki. Pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni roztopić trochę masła i podsmażać na nim kawałki dyni aż lekko zmiękną. Smażącą się dynie posolić oraz popieprzyć do smaku. Pod koniec smażenia dodać starty korzeń imbiru. Z ugotowanego rosołu wyciągnąć mięso. Dodać usmażoną dynię i całość podgotować aż dynia będzie całkowicie miękka. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Całość odstawić do ostudzenia następnie zmiksować przy pomocy blendera. Mięso pokroić w drobne kawałki i dodać do zupy. Zupa ma postać kremu. Można podawać ją z łyżką jogurtu naturalnego oraz grzankami z chleba.

SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Uwielbiam dynie pod każdą postacią! Musze spróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń